Foto Willem
Image default
Kinderen

Hoe zorg je als ouder voor een positieve relatie met je kinderen?

Kinderen leren en ontwikkelen zich het best als ze sterke, liefdevolle, positieve relaties hebben met ouders en andere verzorgers. Positieve relaties met ouders en verzorgers helpen kinderen de wereld te leren kennen. Of de wereld veilig en geborgen is, of er van hen wordt gehouden, wie van hen houdt, wat er gebeurt als ze huilen, lachen of een gezicht trekken, en nog veel meer.

Je kunt een positieve relatie met je kind opbouwen door:

  • in het moment te zijn met je kind;
  • tijd door te brengen met je kind;
  • een zorgzame omgeving van vertrouwen en respect te creëren.

Er is geen formule om je ouder-kind relatie goed te krijgen. Maar als je relatie met je kind is gebaseerd op warme, liefdevolle en ontvankelijke interacties, zal je kind zich geliefd en veilig voelen.

Hoe ‘in het moment zijn’ een ouder-kind relatie ondersteunt

In het moment zijn betekent je afstemmen op en stilstaan bij wat er met je kind aan de hand is. Het laat je kind zien dat je geeft om de dingen die belangrijk voor hem of haar zijn. Dat is de basis voor een sterke relatie. Hieronder enkele ideeën om ‘in het moment te zijn’ met je kind:

  • Toon acceptatie, laat je kind, en probeer niet de hele tijd aanwijzingen te geven. Als je kind wil doen alsof de blokken mensen zijn, is dat prima. Je hoeft je kind niet te dwingen ze op de ‘juiste’ manier te gebruiken.
  • Merk op wat je kind aan het doen is en geef commentaar of moedig het aan zonder te oordelen. Bijvoorbeeld: ‘Zijn de grote blauwe blokken de winkeliers? En gaat het kleine rode blokje boodschappen doen?
  • Luister naar je kind en probeer je af te stemmen op de echte gevoelens van je kind. Als je kind je bijvoorbeeld een lang verhaal vertelt over allerlei dingen die die dag zijn gebeurd, zegt het misschien eigenlijk dat het de nieuwe juf leuk vindt of dat het in een goede bui is.
  • Stop en denk na over wat het gedrag van je kind je vertelt. Als je tiener bijvoorbeeld in de keuken rondhangt maar niet veel praat, wil hij of zij misschien gewoon dicht bij je zijn. Bied een knuffel aan of laat je kind helpen met koken, zonder dat hij of zij hoeft te praten.

Door de woorden van je kind te herhalen of te herformuleren, te glimlachen en oogcontact te maken, laat je je kind zien dat je aandacht hebt wanneer jullie praten of tijd met elkaar doorbrengen. Deze uitingen van warmte en belangstelling helpen je kind zich veilig te voelen en zelfvertrouwen op te bouwen.

Quality time

Een positieve relatie tussen jou en je kind is gebaseerd op ‘quality time’. Samen tijd doorbrengen. Door samen tijd door te brengen leer je elkaars ervaringen, gedachten, gevoelens en veranderende interesses kennen. Dit laat zien dat je je kind waardeert, wat goed is voor jullie relatie. Samen tijd doorbrengen kan altijd en overal. Te midden van gewone dagen en situaties, een gezamenlijke lach wanneer je je peuter in bad doet, of een goed gesprek in de auto met je tiener. Deze momenten geven je de kans om positieve boodschappen over te brengen met een glimlach, gelach, oogcontact, knuffels en zachte aanrakingen.

Je haalt het meeste uit de tijd samen door verstoringen en afleidingen tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door het wegleggen van je telefoon. Zo weet je kind dat je graag ononderbroken tijd met hem of haar wilt doorbrengen.