Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Welke vismolen te kopen?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe vismolen, wordt je al snel overrompeld door het enorme aanbod van molens. Maar hoe selecteer je nu een molen die past bij jouw visserij? Hopelijk kunnen we met deze blog je een stuk de goede richting op helpen.

 

In grote lijnen wordt in Nederland gevist op roofvis, karper en witvis. Voor deze visserijen geven we een korte beschrijving van vismolens die geschikt zijn. 

 

Vismolens voor het roofvissen

Vissen op roofvis gebeurt grofweg op twee methoden. Statisch met dood-aas of met de spinhengel en kunstaas. 

Voor het statisch vissen is een stevigere molen een betere optie. Het werpgewicht van een grote aasvis, met dobber en lood kan al snel 100gram wegen. Het werpt dan een stuk fijner met een iets grovere molen. Ook de kracht die een grote snoek op de hengel en molen kan overbrengen is een goede reden om niet met een 1000 serie molen te vissen, maar eerder met een 4000 tot 6000 serie. Ook een reel is heel geschikt voor doodaas vissen met bijvoorbeeld dobbers. Abu Garcia heeft hiervoor enkele zeer geschikte reels voor. 

Bij het vissen met licht kunstaas en spinhengel is een kleine vismolen wel aan te raden. De hengel heb je de hele dag in de hand. Hoe lichter hoe beter. Je hebt dan ook weinig vislijn uitstaan en een grote spoel is hierbij overbodig. Penn heeft hier een erg licht geschikte range voor, de Penn Battle II. 

Ga je eerder met kunstaas in de boot vissen, en al varend met kunstaas de snoek opzoeken, dan is een reel ook een goede optie. 

 

Vismolens voor het witvissen

Een vismolen voor het witvissen vraagt over het algemeen niet zoveel. Enkel als er op bijvoorbeeld grote afstanden wordt gevist en / of in stromend water, dan is een stevige molen een noodzaak. Over het algemeen echter kan met een 1000 tot 3000 molen meer dan goed gevist worden op alle witvis. 

 

Vismolens voor het karpervissen

Voor het karpervissen wordt wel een karpermolen tussen de 4000 en 8000 serie geadviseerd. Niet enkel om de soms zeer grote visafstanden van 200 tot 300 meter te overbruggen, maar ook om de kracht van de karper goed op te kunnen vangen. Ook een baitrunner / vrijloop functie kan erg handig zijn bij het statisch vissen. Hiermee kan snel van een lichte slip overgeschakeld worden naar een zware slip, om snel in contact met de vis te komen.

https://www.sportvisgigant.nl/