Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Hulp voor zorgmedewerkers

Van medewerkers in de zorg wordt er erg veel gevraagd. Zo hebben zij te maken met ziekte met agressie bij dementie. In deze blog staan een paar tips die het werk eenvoudiger kunnen maken. Het zijn tips waarmee je de zelfredzaamheid van een cliënt vergroot kan worden.

 

Beoordeel welke benadering het best past bij de cliënt

Als je probeert te onderhandelen met de cliënt (en familie) om erachter te komen wat voor hem belangrijk is en waarom, dan is dat een goede zaak. Er zijn drie manieren waarop jij klanten kunt helpen om zelfredzaam te worden. De eerste methode is het aanpassen van de omgeving. Zo kun je het huis aanpassen en gereedschap gebruiken. De tweede methode is om klanten te leren hoe ze dingen zelf kunnen doen. Tot slot kun je de motivatie van de klant versterken. Als het leven niet veel betekent voor klanten, is het soms moeilijk om zelfredzaam te zijn. Je kunt samen met de klanten iets vinden dat hun leven weer zin kan geven.

 

Bespreek zelfredzaamheid

Het is gebleken dat vele zorgverleners graag zorgen en doen. De zorgverleners vinden het lastig om cliënten meer zelf te laten doen. Wat je kunt doen, is dit bespreken in een team. Denk na over wat jullie verstaan onder het woord zelfredzaamheid. Is het zo dat iedereen daar hetzelfde over denkt?

 

Geef het juiste voorbeeld

Je kunt de regie en zorg over het leven aan de klanten overlaten. Dit is ook zelfredzaamheid. Als mantelzorger doe je misschien wel of niet alles. Je kunt ook anderen inschakelen. Een voorbeeld is een ouderenadviseur of ergotherapeut. Er zijn veel vormen van agressie in de wereld. Je moet bijvoorbeeld niet agressief zijn. Als je met agressie wordt geconfronteerd, is dat niet leuk. In een agressie cursus leer je hiermee om te gaan.

 

Kies een werkwijze of cliëntgroep

Zelfredzaamheid kan snel vaag en abstract worden. Je kunt het concreet maken. Zo kun je een klantengroep of werkwijze kiezen en deze vervolgens op een specifieke manier inzetten. Denk aan onderwerpen als motiverende gesprekken of het aan- en uittrekken van drukkousen.

http://zelfsterk.nl