Foto Willem
Image default
Arts / Photography

IP-X: De gouden standaard in waterdichtheid

Hoe waterdicht is waterdicht? Wat is het technische verschil tussen spatwaterdicht en onderdompeling? Waar moet je op letten bij het kiezen van een waterdichte beschermingsaccessoire? In dit artikel leggen we je precies uit hoe de vork in de steel zit. 

IP-X: Een vaste standaard om de mate van waterdichtheid te bepalen

De International Protection Rating (IP codering) is van toepassing op apparaten en geeft aan in welke mate de accessoire voor waterdichtheid zorgt. Denk hierbij aan waterdichte Samsung tablet cases of een iPhone hoesje met IP rating

Per gradatie hebben we hieronder en IP codering uitgeschreven. Daarin is duidelijk vermeld welke mate van waterdichtheid men mag verwachten bij een specifieke codering. Deze coderingen zijn gesorteerd van minst waterdicht (IP-X3) tot 100% waterdicht op het hoogste niveau volgens deze codering (IP-X8). Als vuistregel kan men stellen dat de prijs omhoog gaat naar mate de waterdichtheid vordert. 

IPX-3

Spatwaterdicht zoals het in de volksmond heet noemen we in de IP codering IP-X3. Deze standaard zorgt ervoor dat er geen enkele waterdruppel door de hoes kan lekken bij een toevoer van 10 liter water per minuut. Dit onder een minimale hoek van min 60 graden tot maximaal plus 60 graden. Dit is een mooie basisbescherming voor uw apparaten maar slechts de basis. 

IPX-4

Plenswaterdicht is de IP-X4 standaard. Hierbij is de hoeveelheid water die tegengehouden moet worden wel gelijk aan de lagere IP-X3 standaard (10 liter per minuut). Echter is het bij IP-X4 niet meer relevant onder welke hoek het water op de beschermhoes spuit. De beschermhoes moet het water in dit geval in elke hoek kunnen weerstaan. 

IPX-5

Sproeidicht is de meest gebruikte naam voor de IP-X5 standaard. Zonder de hoek te specificeren moeten beschermingscases van deze standaard minstens 12,5 liter per minuut kunnen weerstaan. IP-X5 is de middenmoot van waterdichtheid. Zeer geschikt voor dagelijks gebruik maar professionals moeten verder zoeken, denk hierbij aan minimaal IP-X7. 

IPX-6

Qua besproeiing kan men niet hoger gaan dan de IP-X6 standaard. Deze standaard biedt de hoogste bescherming tegen besproeiing uit elke mogelijkheid hoek. IP-X3 dient op zijn minst 100 liter water per minuut te kunnen weerstaan zonder enige vorm van lekkage aan de binnenkant. 

IPX-7

De eerste standaard op het gebied van onderdompeling in water is de IP-X7 standaard. Hierbij moeten beschermhoezen en cases volledige waterdichtheid bieden bij onderdompeling. Let wel op, de maximale tijdsduur dat artikelen met de IP-X7 standaard waterdichtheid kunnen garanderen is 30 minuten. Hoewel dit voor zowel alledaags als professioneel gebruik vaak voldoende is kan het nodig zijn om nog één stap hoger te gaan, namelijk IP-X8. 

IPX-8

IP-X8 heeft geen beperkingen op de tijdsduur of de diepte waarop het apparaat ondergedompeld kan worden zonder dat de waterdichtheid doorbreekt. Toch ie een belangrijk aandachtspunt dat sommige apparaten technisch gezien niet geschikt zijn om langere tijden onder water te verblijven. Dit heeft niet te maken met de waterdichtheid maar met de waterdruk op de interne componenten. Lees de specificaties van uw apparaten dus goed voordat u deze onder water gaan gebruiken. Twijfelt u of uw apparaat wel onder water gebruikt kan worden? Raadpleeg dan de fabrikant van het apparaat voor meer informatie.