Foto Willem
Image default
Bedrijven

Een Vof of Bv oprichten?

Veel nieuwe ondernemers komen voor de vraag te staan welke rechtsvorm ze het beste kunnen kiezen voor hun onderneming. Een bv of vof of toch een eenmanszaak? Voor je een keuze maakt is het goed om je eerst te laten adviseren hier over. Kies niet zo maar de rechtsvorm met de meeste voordelen. Dit hoeft niet de beste keus te zijn voor jouw soort onderneming. Dus lees je goed in en laat je informeren door specialisten op dit gebied zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

 

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak, vof of bv?

De verschillen liggen hem voornamelijk op fiscaal en juridisch gebied. Kies je voor een BV, dan richt je een eigen rechtspersoon op. Dit betekent dat je persoonlijke aansprakelijkheid gering is. Maar let op, bij onbehoorlijk bestuur kan je alsnog persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Het verschil tussen een vof of bv is dat je bij een vof (maar ook bij een eenmanszaak) als ondernemer wél persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden. Ook betaal je dan inkomstenbelasting voor ondernemers. In veel gevallen is een vof of eenmanszaken in het begin fiscaal voordeliger. Op langere termijn vaak niet meer.

 

Kan ik het beste voor een bv kiezen?

Richt je een bv op, dan ben je medewerker van je eigen bedrijf. Je ontvangt salaris uit je eigen bedrijf en kunt winst en dividend uitkeren aan jezelf waar je minder belasting over betaalt in vergelijking met de inkomstenbelasting. Fiscaal gezien is het pas voordeliger om een bv op te richten als je ieder jaar ongeveer €100.000 euro winst maakt. Maar ben je bang voor de grote persoonlijke aansprakelijkheid? Ook dan kun je een bv oprichten. Maar laat je goed adviseren bij je keuze voor een vof of bv. Vraag advies wat voor jouw bedrijf is het beste is.

https://bundel.nl/vof-of-bv/