Foto Willem
Arts / Photography

De rechten binnen ons werk.

We zijn er haast allemaal aan verbonden, een CAO. Voor elke sector zijn er bepaalde CAO’s en dat is maar goed ook want in verschillende sectoren geleden er ander soort rechten. CAO staat voor een collectieve arbeidsovereenkomst en is er voor alle werknemers. Werkgevers zijn immers verplicht zich te houden aan bepaalde regels die gelden voor de werknemers. Op deze manier wordt er een werknemer vriendelijke omgeving gecreëerd op het werk en weten zowel werkgever als werknemer waar ze aan toe zijn. Een CAO is er dus eigenlijk om de rechten van werknemers te beschermen. De rechten waar dan ook vaak over wordt onderhandeld tussen werkgever en de CAO is het salaris, werkuren en het aantal vrije dagen. Maar er staat nog veel meer in. Het is dus erg belangrijk dat er een balans gevonden wordt tussen CAO en de werkgever. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is en ontstaat er een betere samenwerking. In dit artikel zal er meer informatie gegeven worden over CAO’s en wat er allemaal bij komt kijken.

Zoals gezegd is het dus belangrijk dat er een CAO is voor de werknemers. Maar voor elke sector is het nodig  om een aparte CAO te hebben, omdat iedereen ander soort werk doet en daar weer andere regels bij komen kijken. Een van de bekendere CAO’s is die van de bouw. Doordat dat veel lichamelijk werk vereist zijn er ook veel andere regels dan die van een kantoorbaan. CAO bouw en CAO schilders zijn dus ander soort sectoren en dat vereist dan ook een andere overeenkomst. Een CAO is daarnaast altijd een aparte partij en niet iemand binnen jouw bedrijf om het proces zo neutraal mogelijk te kunnen beoordelen. Een CAO is er vaak voor een grote groep mensen dus dan is het ook handig dat het een aparte partij is.

Een CAO is er dus voor zowel de werknemer als werkgever, omdat het overzicht bied voor beide partijen en vaak conflicten voorkomt.

http://www.cbbs.nl/