Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Spookstad in België

Iedereen die in Belgie heeft gewoond heeft er waarschijnlijk al van gehoord: het kleine spookstadje doel, net voorbij de grens: Doel. Nu kennen velen de gruwelijke verhalen van bijvoorbeeld Hiroshima, en andere steden, die zijn verlaten door rampen, bombardementen en kerncentrales die radioactieve energie lekte. Hoewel dit allemaal niet het geval is in Doel, is het toch interessant om dit kleine dorpje te bezoeken. Verwacht geen bizar nieuws.

De reden dat Doel zo verlaten is omdat er plannen waren om een haven rechtstreeks door Doel uit te breiden. Dit zorgde er voor dat het onmogelijk werd om daar te blijven wonen, dus veel mensen verkochten vrijwillig hun huis. Uiteindelijk is het dorp leeggelopen, en als we het nieuws belgie moeten geloven, zijn er nog steeds een paar die daar wonen, gewoon als teken dat er toch nog leven kon zijn in het dorpje waar deze mensen in zijn opgegroeid.

Als je in het dorp komt, valt als eerste de stilte op die er hangt. Deze stilte is heel vreemd, aangezien het normaal is om heel veel mensenstemmen te horen. De ramen zijn dichtgetimmerd, net zoals de deuren, en er zijn veel oude meubels. Ook zijn er natuurlijk veel zwervers, want voor hen is dit een paradijs. Toch is het verboden om de huizen binnen te gaan. Dit is voor eigen veiligheid, omdat de huizen makkelijk kunnen instorten. Er is natuurlijk geen renovatie gedaan in zoveel jaren, waardoor hout is gaan rotten en de fundering niet meer zo stevig is als eerst.

Het is leuk om er even door heen te rijden, maar zorg er voor dat je niet te veel geluid maakt. Zoals eerder genoemd, wonen er  nog steeds mensen. Deze mensen hebben bordjes opgehangen waarop staat dat de bewoner gerespecteerd moet worden. Dit betekent dus geen herrieschoppen, of belletje lellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://redactie24.be