Foto Willem
Image default
Dienstverlening

Brand in elektrahuisje Almere zorgt voor stroomstoring

Afgelopen zomer kampte Almere met wel een redelijk vervelend probleem: een flinke stroomstoring. Het ging om wel bijna tweeduizend huishoudens en duurde zeker een paar uur. Vooral om de buurten Bouwmeesterbuurt, Landgoederenbuurt en Bloemenbuurt hadden last van het probleem. Terwijl zowat iedere persoonlijke elektricien Almere werd gebeld, werd er tegelijkertijd onderzoek gedaan naar hoe dit nou kon gebeuren, en voornamelijk hoe dit voorkomen kon worden. Wat bleek er uiteindelijk? Er was een brand ontstaan in een elektrahuisje, wat voor kortsluiting zorgde bij de Almeerders. Hoe werkte dit dan precies?

Wat is een elektriciteitshuisje?

Er zijn twee verschillende soorten elektriciteitshuisjes, ook wel transformatorhuisjes genoemd: een compact elektriciteitshuisje en een betreedbaar elektriciteitshuisje. Een compact elektriciteitshuisje zou je zomaar eens in de wijk kunnen tegenkomen. Over het algemeen worden ze neergezet met een strakke uitstraling en zijn ze ongeveer even hoog als je middel. Dit huisje is eigenlijk te vergelijken met een klein controlecentrum voor de wijk. Wanneer alle elektriciteit in je huis lijkt te kloppen, kan het zijn dat de elektricien hierbij moet, omdat er iets niet goed is gegaan. Een betreedbaar elektriciteitshuisje bevindt zich vaak in een ander pand. Dit kunnen verschillende bedrijven zijn, als er maar een grote transformator aanwezig is.

Is het wel veilig om in de buurt te wonen van zo’n elektriciteitshuisje?

Gelukkig blijkt het nog veilig te zijn om naast een elektriciteitshuisje te wonen. Het enige waar men last van zou kunnen hebben is de straling. Er is gemeten dat de sterk magnetische velden alleen effect hebben op een afstand van 2 meter. Bovendien is dit effect alleen te merken als je een jaar lang minstens 14 uur per dag binnen deze 2 meter zou komen. Verder is er goed nagedacht over de bouw van de (compacte) elektriciteitshuisjes, dus zelfs wanneer er brand ontstaat, hoef je waarschijnlijk alleen de brandweer of de elektricien te bellen.