Foto Willem
Image default
Dienstverlening

Hoe nieuwe kansen te evalueren

Er komen voortdurend nieuwe ideeën en kansen voorbij. Weersta de drang om op het volgende nieuwe ding te springen. Vertrouw op uw prioriteringsproces om alle nieuwe ideeën te beoordelen. Onthoud dat als je iets nieuws aan je lijst toevoegt, je ofwel middelen moet toevoegen om eraan te werken of je moet stoppen met werken aan iets anders, of iets afmaken dat een hogere prioriteit heeft voordat je aan de nieuwe taak begint te werken. Als u dit niet doet, leidt dit tot de onvermijdelijke burn-out van uw team.

Hypergroei kan voor gevaren zorgen

In snelgroeiende organisaties kunnen perioden van hypergroei echt gevaarlijk zijn. In die tijd is alles interessant en spannend. Het team heeft de energie om veel ideeën na te jagen en personeel duurzaam inzetten moet in acht worden genomen. Maar uiteindelijk raken ze uitgeput. Initiatieven mislukken. Het moreel daalt en de prestaties lijden eronder. Houd een rigoureuze benadering van het trekken van de grens aan en volg alleen initiatieven als u over de middelen beschikt om ze op de juiste manier na te streven.

Wat ik bedoel met het trekken van de grens is, denk aan uw initiatieflijst. Begin bovenaan de lijst met uw initiatieven met de hoogste prioriteit en vermeld vervolgens elk idee en elk project waaraan u werkt. Als je die volledige lijst eenmaal hebt, zoek dan uit welke middelen je beschikbaar hebt om het werk te doen. Dat kunnen mensen, tijd of geld zijn.

Probeer goede inschattingen te maken binnen de organisatie

Begin bovenaan je lijst en werk je een weg naar beneden op die lijst, om uit te zoeken hoeveel middelen dat project gaat verbruiken. Als je geen middelen meer hebt, trek dan een lijn op je prioriteitenlijst. Werk niet aan iets onder die lijn totdat je extra middelen hebt of je een project boven de lijn voltooit.

Dwing de discipline van het beoordelen van alle nieuwe initiatieven af via je strategische filters. De filters laten u weten hoe nauw een idee is afgestemd op uw algemene strategie. Als je iets vindt dat niet in de strategie past, is er een reden om er nee tegen te zeggen en gefocust te blijven op de belangrijkste ideeën.

 

https://me-scan.nl