Foto Willem
Image default
Auto's en Motoren

Bijzondere verrichtingen tijdens de rijles

Iedereen die rijles volgt, zal te maken krijgen met de bijzondere verrichtingen. Het maakt niet uit als je rijles volgt bij een rijschool in Brunssum of bij een rijschool in Amsterdam, je zult het overal moeten leren. Maar wat zijn bijzondere verrichtingen nou precies? Bijzondere verrichtingen zijn opdrachten zoals recht achteruit rijden, parkeren in een parkeervak en de helling proef. Wanneer je examen doet moet je twee bijzondere verrichtingen laten zien. Je mag zelf de plaats kiezen waar je deze uitvoert. Nieuw sinds maart 2019 is dat de stopopdracht is verdwenen. In plaats daarvan is er nu de nieuwe bijzondere verrichting ‘recht achteruitrijden’ bijgekomen. Ook nieuw is dat de examinator nu specifieker de opdracht moet formuleren. Zo weet je als kandidaat nóg beter wat er van je verwacht wordt.

 

Verschillende technieken

Voor de bijzondere verrichtingen heb je verschillende technieken en trucjes die je geleerd krijgt om ze goed te kunnen uitvoeren. Een rijschool in Brunssum kan weer andere trucjes en technieken hebben dan bijvoorbeeld een rijschool in Amsterdam. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang je de bijzondere verrichting maar voldoende kan uitvoeren. Ook al vereisen de zeven bijzondere verrichtingen allemaal andere technieken, er zijn een aantal algemene tips die we je graag meegeven:

– Kijk goed om je heen. Veiligheid is het allerbelangrijkste tijdens de bijzondere verrichtingen.

– Uit het niets in een vak inparkeren? Geen goed plan. Laat aan andere verkeersdeelnemers goed zien wat je gaat doen, door gebruik te maken van je richtingaanwijzer.

– Bewaar je rust en neem je tijd. Vaak is je eerste reactie om zo snel mogelijk het verzoek van je rijinstructeur of examinator op te volgen, maar denk eerst goed na en houd rekening met de verkeersregels.

Vrijstelling door tussentijdse toets

Een andere term die je vaak voorbij hoort komen in combinatie met de bijzondere verrichtingen voor je auto is de tussentijdse toets. Dit kan je zien als een soort proefexamen en ziet er precies hetzelfde uit als het uiteindelijke praktijkexamen. Zo ervaar je hoe examen verloopt en krijg je tips mee van de examinator. Nog een voordeel van de tussentijdse toets is de vrijstelling die je kan verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Als je hiervoor ‘slaagt’ tijdens de tussentijdse toets hoef je deze namelijk niet meer te laten zien tijdens je praktijkexamen. Een deel van je examen is dan al mooi binnen!

https://drivingcoach.nl/rijschool-brunssum/