Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Wat is kalkverf nou eigenlijk?

De tijd is aangekomen dat je je muren wilt verven, maar het is natuurlijk lastig om te bedenken welke kleur, en welk soort verf je wilt gebruiken. Je hebt waarschijnlijk gehoord van de standaard muur verf, maar wist je ook dat er veel meer muurverven zijn die je kunt gebruiken? Een voorbeeld hiervan is kalkverf. Misschien heb je hier al over gehoord, misschien ook niet; maar kalkverf is een speciale verf gemaakt van water en geblust kalk, die er voor zorgt dat de muur gaat ademen. Doordat er meestal maar twee ingrediënten inzitten die uit de natuur komen, is dit een hele natuurlijke verf. Je moet het alleen niet verwarren met krijtverf. Krijtverf is wat egaler en wat zachter, terwijl kalkverf een wat ruwe uitstraling geeft, wat perfect is voor bijvoorbeeld een industriële design in je woonkamer, slaapkamer of badkamer.

Kalkverf droogt een beetje poederachtig op. Hierdoor is kalkverf meestal alleen in lichte kleuren te ver krijgen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het ligt aan de samenstelling. Kalkverf kopen is makkelijk te doen, je hoeft alleen even naar een bouwmarkt te gaan en daar hebben ze als het goed is verschillende soorten verf, waar onder kalkverf. Het nadeel van kalkverf is wel dat je er niet zo makkelijk over heen kan verven, omdat kalkverf heel erg poreus is. Dit wil zeggen dat nieuwe verf niet echt snek in de muur intrekt, dus het is moeilijk om een muur bij te werken als je eenmaal een kleur hebt gekozen.

Kalkverf wordt aangeraden voor muren, omdat het moeilijk is te corrigeren. Kleurverschillen en vlekken komen snel op kleine oppervlakken, dus deze verf is beter voor muren dan bijvoorbeeld andere dingen. Je kan de kalkverf op verschillende manieren manipuleren, om toch een egalere look te krijgen of juist om het kalkeffect te versterken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://moosefarg.nl