Foto Willem
Image default
Aanbiedingen

Wat heb je nu eigenlijk aan een drone?

Drones zijn hot! Niet alleen consumenten zijn er dol op, ook het bedrijfsleven en de overheid zet deze vliegende apparaatjes steeds vaker in. Maar wat kan je nu eigenlijk allemaal met een drone?

Voor de lol

De meeste mensen die drones aanschaffen doen dat met een hele belangrijke reden: lol hebben. Een prima reden, uiteraard, want het is tenslotte ook gewoon heel erg leuk om met een drone rond te vliegen. Nu kun je eindelijk eens met eigen ogen zien hoe de wereld er van bovenaf uitziet. Misschien gebruik je wel dronebeelden om je eigen buurt te verkennen, of maak je er bijzondere filmbeelden mee, of foto’s. Let altijd wel op de wetgeving voor je besluit de tuinen van al je buurtgenoten eens van bovenaf te gaan bekijken: het is verboden om mensen te filmen of fotograferen zonder hier vooraf toestemming voor te hebben, en ook mag je niet vliegen boven aaneensluitende bebouwing. Dat betekent dat je boven de meeste woonwijken niet zo heel veel kunt, helaas.

Veel YouTubers en zelfs tv-programma’s gebruiken ook volop drones. Zij maken er bijzondere beelden van bovenaf mee. Soms gewoon voor de leuk, denk bijvoorbeeld aan bijzondere beelden tijdens een potje voetbal die het goed doen op YouTube, soms ook omdat het een hoop kosten kan schelen. Een shot van bovenaf van bijvoorbeeld een mooi natuurgebied kon nog niet zo heel erg lang geleden alleen per helikopter worden vastgelegd. Dat was een behoorlijk dure hobby! Dankzij de mogelijkheden van drones is dit veel makkelijker en goedkoper geworden de afgelopen jaren. Een drone waar je als amateur goed mee uit de voeten kan, met prima beeldkwaliteit, is de DJI Mavic 2 Pro.

Nuttig

Een drone wordt ook steeds vaker ‘nuttig’ ingezet. Er zijn webwinkels en koeriersdiensten die experimenteren met drones die pakketjes kunnen bezorgen. Dat is niet alleen heel erg cool, het is ook nog eens erg nuttig. De binnensteden raken steeds verder verstopt door alle bezorgbusjes die hier iedere dag rondrijden om alle pakketjes met op internet bestelde goederen te bezorgen. Bezorging met drones kan een heel stuk van deze overlast verminderen.

Ook de overheid maakt regelmatig gebruik van drones. Denk bijvoorbeeld aan de brandweer, die vanuit de lucht een brand veel beter in beeld kan brengen en een plan kan maken om deze te bestrijden. Maar ook de politie maakt gebruik van een drone, bijvoorbeeld als zij toezicht houden op een festival of demonstratie. Tenslotte worden ook in het leger steeds meer drones ingezet.