Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Verschillende waterpompen

Ben je van plan om een waterpomp te laten installeren of vraag je je gewoon af verschillende waterpompen er beschikbaar zijn? Wat is nou de beste waterpomp voor jou? In dit artikel zullen alle verschillende soorten waterpompen worden besproken.

Lucht/Lucht waterpomp

Dit is een pomp dat via de buitenlucht, warmte wint om het huis te verwarmen. De waterpomp die buiten staat is een soort ventilator en lijkt veel op een airco. Ook als het buiten redelijk koud is, dan kan de warmtepomp alsnog energie uit de lucht halen om het huis te verwarmen of te verkoelen. Ze kunnen ook als airco gebruikt worden. Lucht/lucht warmtepompen worden vaan in hotels gebruikt.

Lucht/water warmtepomp

Deze pompen werken bijna hetzelfde als lucht/lucht warmtepompen, alleen het afgiftesysteem bestaat vaak uit radiatoren en/of vloerverwarming, het water wordt verwarmt of gekoeld door de warmtepomp. Het rendement is afhankelijker van de buitentemperatuur dan bij een lucht/lucht warmtepomp.

Bodem/water warmtepomp

Bij dit type warmtepomp is er een buizensysteem in de bodemgeplaatst. Meestal worden deze verticaal geplaatst, maar bij ondiepe gronden kan het ook horizontaal. In de buizen loopt kraanwater of antivries, wat de warmte uit de grond kan winnen. Hierdoor wordt het tapwater verwarmd door het in hogere temperaturen warmte om te zetten. Deze pompen worden vaak bij nieuwbouwhuizen geplaatst, omdat de plaatsing anders lastiger is. Ook is de aanschafprijs erg hoog, maar deze pompen staan wel garant voor de beste prestaties gepaard met weinige uitstoot en energieverbruik.

Water/water warmtepomp

Met deze pomp worden er 2 putten in de grond gemaakt waar water uit om hoog wordt gepompt. Het is een wisselwerking van warm en koud water wat op en neer gaat. De installatie bevindt zich onder de grond en verwarmt of verkoelt het bronwater. Dit is ook een grote investering om aan te schaffen en daarom wordt het vaak gebruikt bij meerdere woningen of grotere gebouwen voor wie het aantrekkelijker is.

Hybride warmtepomp

Dit is een combinatiepomp, dat samen met de hr-ketel kan worden gebruikt. Deze optie wordt veel in Nederland gebruikt om het gasverbruik naar beneden te halen. Ook zijn ze makkelijk te plaatsten en relatief goedkoop. De buitenlucht wordt als warmtebron gebruikt om het huis te verwarmen in de koudere periodes van het jaar. Een hybride komt ook in aanmerking voor subsidie warmtepomp .

 

https://techneco.nl