Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Soorten lymfoedeem

Lymfoedeem is een medische aandoening die erg ernstig kan zijn. Het wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel van je lichaam. Dit gebeurt als gevolg van een evenwicht die verstoord is tussen de aan- en afvoer van vocht. De klachten die kunnen ontstaan bij het hebben van lymfoedeem zijn onder andere een zwelling, vermoeidheid en een zwaar gevoel, pijn en beperkingen in de beweging en in het dagelijks functioneren. Lymfoedeem kan zich uitbreiden naar andere lichaamsdelen. Vaak ontstaan de klachten bij milde gevallen tussen het 18e en 35e levensjaar.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen primair en secundair lymfoedeem. De één is aangeboren en de ander is verworven lymfoedeem. Bij primair lymfoedeem is het zo dat het is aangeboren. Er zullen dus vanaf de geboorte al minder lymfebanen aanwezig zijn, waardoor in de loop van het leven er zwellingen kunnen ontstaan. Dit kan soms uitgelokt worden door een ontsteking. De meeste vormen van lymfoedeem zijn echter niet erfelijk, maar er kan wel vaak een aanleg bestaan in een familie.

Vaak wordt de zwelling in de eerste jaren nog niet herkent, omdat deze dan nog vaak wisselend aanwezig is. Wel is er hier dan al sprake van beginnend lymfoedeem en is een behandeling dan ook wenselijk. Een behandeling kan met behulp van een therapeutisch elastische kous. Deze therapeutische elastische kous kan helpen bij het tegengaan van zwellingen.

Bij secundair lymfoedeem kunnen de oorzaken erg van elkaar verschillen. Het kan bijvoorbeeld komen na een operatie, na plastische chirurgie, een trauma, tumorgroei, bestraling en zo zijn er nog meer oorzaken van secundair lymfoedeem. Het valt op dat lymfoedeem wel erg vaak voorkomt na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de lymfeklierdissectie, een bestraling van de oksel, bekken of lies en ingroei en/ of compressie van lymfevaten.

https://www.lymphedivas.eu/