Foto Willem
Image default
Aanbiedingen

Hoe werken vouwgordijnen en waarom zijn ze de beste raambekleding?

Vouwgordijnen zijn raambekleding van zachte stof die plat tegen het raam hangen als je ze omlaag hebt, en ze vouwen zichzelf op tot nette plooien als je ze omhoog doet. Omdat deze raambekleding zorgen voor volledige bedekking van het raam zijn, in tegenstelling tot jaloezieën die spleten tussen de lamellen hebben, bieden de  vouwgordijnen niet alleen superieure lichtregulering en bescherming tegen de hitte, maar beschermen ze ook het interieur van je huis of kantoor tegen het stof. 

Hoe werken vouwgordijnen?

Vouwgordijnen hebben een vrij eenvoudig maar zeer efficiënt werkingsmechanisme. Deze soort raambekleding wordt gewoonlijk bediend, ze worden omhooggetrokken of neergelaten via een trekkoord. Het trekkoord is bevestigd aan een koord of een touwtje dat op zijn beurt door kleine ringetjes wordt gestoken die op regelmatige afstand van elkaar aan de achterkant van de stof van de zonweringen zijn genaaid. Als ze omhooggetrokken worden, ontstaan door het koord dat door deze ringen heen loopt, keurige plooien.

Bij gewone jaloezieën wordt het trekkoord of het koord aan de onderste ring geknoopt, en dan verder naar boven door de rest van de ringen geregen en in een katrolsysteem dat aan de hoofdrail bevestigd is.

Om de vouwgordijnen op te trekken hoef je alleen maar aan het koord te trekken en het vast te zetten op een anker dat aan het raamkozijn zelf of aan de muur bevestigd is. Het vastzetten van het koord op het anker is belangrijk om te voorkomen dat de rolgordijnen uit zichzelf naar beneden zakken. Als je een strak uiterlijk wilt, kun je het anker zo op het raamkozijn zelf laten aanbrengen dat het goed in het raamkozijn verborgen zit.

Waarom zou je voor vouwgordijnen kiezen?

Vouwgordijnen zijn eenvoudig in hun werking, maar zijn uiterst effectief en functioneel als raambekledingsopties. Ze accentueren niet alleen je ramen prachtig, maar helpen ook het interieur te beschermen tegen de verzengende hitte van de zon, blootstelling aan UV, vuil, en verblinding door het zonlicht. Er zijn talloze voordelen die van vouwgordijnen die de perfecte keuze maken om de ramen in je huis mee aan te kleden. Laten we enkele ervan nader bekijken.

Lichtregeling: Omdat vouwgordijnen volledig door een stoffen laag bedekt zijn, bieden ze een betere lichtfiltering dan normale jaloezieën. Hun stof laat alleen diffuus licht binnen en vermindert zo effectief de schittering in huis. Dit is vooral nuttig voor mensen die lichtgevoelig zijn. Als je in je home theater opstelling van een film wilt genieten of op je laptop aan het werk bent, kan de schittering het zicht en daardoor de hele ervaring belemmeren. 

Energiebesparing: Vouwgordijnen helpen de energie-efficiëntie van je warmtebeheersingssystemen, zoals je airconditioner of je thermostaat, te verhogen. Omdat de zonweringen warmtewinst helpen voorkomen, hoeven deze apparaten niet overuren te maken om een aangename temperatuur in huis te handhaven. Dit resulteert in lagere energierekeningen en meer besparingen.

Warmte-isolatie: Vouwgordijnen bieden een goede bescherming tegen de verzengende zomerhitte en helpen bij het handhaven van een behaaglijke atmosfeer in de kamer. Tijdens de winters helpen deze zonweringen ook te voorkomen dat de warmte naar buiten ontsnapt, zodat het binnen warm en behaaglijk blijft.

https://www.raamdecoratie.com