Foto Willem
Arts / Photography

Het repareren van glas

Veel mensen beseffen het zich niet zo maar glas is natuurlijk eigenlijk een heel belangrijke uitvinding. Voordat we gebruik konden maken van glas, konden we alleen maar in donkere huizen wonen of overgeleverd zijn aan de elementen. Glazen maken onze huizen en gebouwen leefbaarder en mooier.

Verder was glas dan ook heel erg duur, terwijl het echt nog niet zo mooi was als dat het tegenwoordig is. Al het glas werd met de hand gemaakt. Het was ook lastig om grote objecten van glas te maken, dus ramen waren per definitie kleiner dan dat we nu gewend zijn. Bovendien was het meeste glas niet eens helder genoeg om doorheen te kunnen kijken maar het was natuurlijk al heel wat. Een glas reparatie was toen natuurlijk ook arbeidsintensiever en duurder dan dat dit nu is.

Tegenwoordig is glasherstel een fluitje van een cent. De meeste mensen zijn hier bovendien goed voor verzekerd en kunnen dan ook een beroep doen op hun verzekeraar wanneer er een ruit gesneuveld is.

Tegenwoordig wordt er het meest gebruik gemaakt van dubbelzijdig glas. Dubbelzijdig glas heeft een aantal voordelen ten opzichte van enkelzijdig glas. Ten eerste is het natuurlijk een stuk steviger. Glas heeft heel wat te verduren van de invloeden van het weer, maar het meeste dubbelzijdige glas kan dit prima aan. Ook een groot voordeel is dat dubbel glas veel beter in staat is om kou maar ook warmte buiten te houden. Je merkt het weleens in oudere gebouwen waar men nog wel enkel glas heeft, dat het altijd een stuk tochtiger en kouder of juist warmer is dan in gebouwen die nieuwer zijn en dus wel dubbelzijdig glas hebben. Het heeft natuurlijk wel zijn charme, een ouder gebouw. Dus soms nemen we die tocht er dus maar voor lief bij en trekken we gewoon een extra laag kleding aan.

http://www.glasned24.nl