De kleur, vorm of maat van een bord heeft invloed op de smaakbeleving. Een mooi voorbeeld hiervan is dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat witte ronde borden kunnen zorgen voor een zoetere beleving. Niet alleen in restaurants is de keuze van het juiste bord van belang. Maar ook in de zorg. Want demente ouderen eten meer (witte vis) van een blauw bord (Adams, 2013). Daarom luistert de keuze van het juiste bord bij het juiste gerecht nauw. U vindt borden voor elk gerecht bij uw groothandel non food. Omdat er heel veel te kiezen valt qua eten zijn er dus ook heel veel soorten borden. Bijvoorbeeld:
De vorm van het bordDe meeste borden zijn rond. Maar er zijn ook vierkante of ovale borden. U kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een bord in een bepaalde vorm te krijgen, zoals driehoekig. Ook is er veel keuze is de randen van borden. Pizza- en pannekoekenborden zijn er niet voor niets groot met een platte rand. Terwijl pastaborden juist een brede rand kunnen hebben. En hoewel dinerborden ook wel platte borden genoemd worden kan er toch wel iets van een randafwerking zijn. Vaak wordt er met standaard doorsneden gewerkt. Zoals bijvoorbeeld een pastabord met een doorsnede van 24 cm, 26 cm of 27 cm. Het materiaal van het bord kan ook invloed hebben op de smaakbeleving.Zowel qua gewicht als textuur. En natuurlijk qua levensduur en gebruiksgemak. Een bord van aardewerk geeft bijvoorbeeld warmte beter door dan een porseleinen bord. Als u luxe wilt benadrukken, dan is het verstandig om voor een zwaarder bord te kiezen. Want het eten kan wel 25% duurder ingeschat worden, 13% meer intens beleefd worden en 13% meer gewaardeerd worden als het gewicht van de borden zwaarder is. Ook de verwachting van uw gast of client speelt een rol. Een gast in een fast-food restaurant verwacht geen fijn porseleinen bord en vice versa in een luxe restaurant (Spence & Piqueras-Fiszman, 2014). Borden kunnen van verschillende materialen gemaakt worden zoals:
|
https://facilitytradegroup.nl |