Een bloeddrukmeter voor thuis

Om je bloeddruk te laten meten hoef je echt niet perse naar de dokter te gaan – vooral op het moment dat je jezelf niet goed voelt in de buurt van een dokter. Vooral als je zelf veel last hebt van hart- en vaatziekten is het belangrijk dat je je bloeddruk op kunt meten wanneer dat eventueel nodig is, met behulp van een bloeddrukmeter. Op deze manier weet je zeker dat het goed met je gaat, en anders kun je er op tijd bij zijn. Ook wanneer je medicijnen slikt die je bloeddruk kunnen verhogen

Zo weet je zeker dat het goed zit met je bloeddruk, en anders ben je er op tijd bij. Ook geldt dit als je medicijnen slikt voor je te hoge bloeddruk. Je zou kunnen zeggen dat de bloeddruk uit twee verschillende waarden bestaat: de bovendruk en de onderdruk. Zo is de bovendruk de druk die tot stand komt op het moment dat het bloed door het hart de slagaderen in wordt gepompt en de druk in de bloedvaten daarom ook gaat stijgen. Je kan dit ook wel de systolische bloeddruk noemen. Je kunt de bovendruk meten tijdens het samentrekken van je linker hartkamer. De onderdruk – ook wel bekend als de diastolische druk – echter is de druk die ontstaat op het moment dat twee aders in het hart samen aan het trekken zijn. Het hart zal zich hierdoor gaan vullen met bloed, waardoor de druk gaat dalen in de slagaderen.

De meeste mensen gebruiken een klassieke bloeddrukmeter, al is deze in de praktijk wat moeilijk. Zo zal er een rubberen band worden vastgebonden aan je bovenarm, en deze zal worden opgepompt. Vervolgens zal de band weer langzaam leeg lopen. Op het moment dat het bloed weer gaat stromen dan zal de onderdruk gemeten kunnen worden. je kent de bloeddrukmeter kopen op shopvoorgezondheid.

http://www.shopvoorgezondheid.nl