Foto Willem
Image default
Arts / Photography

De geschiedenis van de kozijnen

Kozijnen hebben een rijke geschiedenis. Je zal misschien niet verwachten, maar kozijnen werden al gebruikt in de tijd van de Romeinen. De romeinen maakte kozijnen van glas en ramen. Op andere plekken in de wereld werd er rond die tijd nog geen glas gebruik in het kozijn. Kozijnen hielpen de romeinen vroeger tegen barre weersomstandigheden zoals sneeuw, kou en regen.  Door de jaren heen hebben kozijnen flink wat veranderingen ondergaan. Nu is een kunststof kozijn erg populair.

De eerste kozijnen werden dus gezien rond de tijd van de Romeinen. De Romeinen waren de eerste die gebruikt maakte van een kozijn met glas. Daarnaast gebruikte ze ook gordijnen. De combinatie van deze twee moest het huis beschermen tegen het slechte weer. Een hevige regenbui of een koude had geen kans dankzij de gordijnen en het glas. Door de eeuwen heen werd het in andere landen en bij andere bevolkingsgroepen ook steeds populairder. Zo rond de dertiende eeuw begonnen huizen steeds hoger te worden. Omdat huizen hoger werden gebouwd, werden er ook steeds meer ramen op elkaar geplaatst. In veel gevallen werden zelfs twee ramen op elkaar geplaatst. In de vijftiende eeuw kwam de revolutie van de kozijnen pas echt op gang. Veel huishouden hadden een kozijn met een groot raam. Enkele eeuwen later evolueerde de kozijn. Het glas wat gebruikt werkt was kristalglas maar werd later in de eeuw vervangen door vensterglas.

Vandaag de dag zijn er kozijnen helemaal van glas, maar de meest populaire kozijnen zijn van kunststof. Een kunststof kozijn heeft bijna geen onderhoud nodig en is daarom erg populair. Naast het onderhoud gaat het kozijn ook tientallen jaren mee. Veel mensen laten tegenwoordig een kozijn op maat maken zodat ze precies voldoen aan hun wensen. De ontwikkelingen in de kozijnwereld gaan in raptempo. Jaarlijks wordt er een nieuw soort materiaal gebruikt voor de kozijn. Door de jaren heen zal het wel nog duurzamer en eco vriendelijk worden.

https://directeenkozijn.nl/