Foto Willem
Image default
Electronica en Computers

Robotica in een technologie museum in Amsterdam

Robotica is een interdisciplinaire tak van wetenschap en techniek die zich bezighoudt met het ontwerp, de bouw en het gebruik van mechanische robots. Hier lees je een concreet inzicht in robotica, met inbegrip van verschillende soorten robots en hoe ze worden toegepast in verschillende industrieën. Je leest hier ook in welk technologie museum in Amsterdam je meer kan leren over robotica.

Wat is robotica?

Robotica is het snijpunt van wetenschap, techniek en technologie dat machines voortbrengt, robots genaamd, die menselijke handelingen vervangen (of repliceren). De popcultuur is altijd gefascineerd geweest door robots. R2-D2. Optimus Prime. WALL-E. Deze overdreven, humanoïde concepten van robots lijken meestal een karikatuur van het echte werk… of zijn ze vooruitstrevender dan we ons realiseren? Robots krijgen steeds meer intellectuele en technische mogelijkheden, waardoor de mogelijkheid van een R2-D2-achtige machine in de toekomst niet buiten bereik ligt.

Wat is een robot?

Een robot is het product van de robotica, waarbij programmeerbare machines worden gebouwd die mensen kunnen helpen of menselijke handelingen kunnen nabootsen. Robots werden oorspronkelijk gebouwd om monotone taken uit te voeren (zoals het bouwen van auto’s aan een lopende band), maar zijn sindsdien veel verder ontwikkeld en worden nu gebruikt voor het bestrijden van branden, het schoonmaken van huizen en het assisteren bij ongelooflijk ingewikkelde operaties. Elke robot heeft een verschillend niveau van autonomie, gaande van door mensen bestuurde bots die taken uitvoeren waarover een mens de volledige controle heeft, tot volledig autonome bots die taken uitvoeren zonder enige invloed van buitenaf.

Soorten robots

Mechanische bots zijn er in alle soorten en maten om de taak waarvoor ze ontworpen zijn efficiënt uit te voeren. Alle robots variëren in ontwerp, functionaliteit en mate van autonomie. Van de 0,2 millimeter lange “RoboBee” tot het 200 meter lange gerobotiseerde transportschip “Vindskip”, robots zijn in opkomst om taken uit te voeren die mensen gewoon niet kunnen. In het algemeen zijn er vijf soorten robots:

Voorgeprogrammeerde robots

Voorgeprogrammeerde robots werken in een gecontroleerde omgeving waar ze eenvoudige, monotone taken uitvoeren. Een voorbeeld van een voorgeprogrammeerde robot is een mechanische arm op een assemblagelijn voor auto’s. De arm heeft één functie – een deur vastlassen, een bepaald onderdeel in de motor plaatsen, enz. – en zijn taak bestaat erin die taak langer, sneller en efficiënter uit te voeren dan een mens.

Humanoïde robots

Humanoïde robots zijn robots die eruitzien als mensen en/of menselijk gedrag nabootsen. Deze robots voeren meestal menselijke activiteiten uit (zoals rennen, springen en voorwerpen dragen), en zijn soms ontworpen om op ons te lijken, met zelfs menselijke gezichten en uitdrukkingen. Twee van de meest prominente voorbeelden van humanoïde robots zijn Hanson Robotics’ Sophia (in de video hierboven) en Boston Dynamics’ Atlas.

Autonome robots

Autonome robots werken onafhankelijk van menselijke operators. Deze robots zijn meestal ontworpen om taken uit te voeren in open omgevingen die geen menselijke supervisie vereisen. Ze zijn vrij uniek omdat ze gebruik maken van sensoren om de wereld rondom hen waar te nemen, en vervolgens gebruik maken van besluitvormingsstructuren (meestal een computer) om de optimale volgende stap te zetten op basis van hun gegevens en missie. Een voorbeeld van een autonome robot is de Roomba stofzuiger, die gebruik maakt van sensoren om vrij door een huis te zwerven. Wil je ook spelen met robots? Dat kan in het technologische museum in Amsterdam.

https://jetbrainstechlab.com/