Foto Willem
Image default
Electronica en Computers

Is smart home iets voor jou?

 

Met de manier waarop technologie tegenwoordig werkt, is het bezit van een slimme woning nog spannender geworden. Van de verlichting tot de temperatuurregeling en zelfs de veiligheid van uw huis, de apparaten die u kunt toevoegen zijn bijna onbeperkt. Deze dingen kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat u er steeds meer wilt toevoegen. Als u al een slimme woning hebt en momenteel overweegt deze te upgraden, volgt hier een kort overzicht van wat u moet doen om uw slimme woning “slimmer” te maken.

Spraakgestuurde apparaten toevoegen

Vroeger konden spraakgestuurde apparaten alleen muziek afspelen. Nu zijn er spraakgestuurde apparaten die kunnen fungeren als uw assistenten. Ze kunnen uw alarm instellen, uw verlichting bedienen en u zelfs aanwijzingen geven, zelfs zonder op een knop te drukken. Sommige van deze apparaten kunnen u zelfs waarschuwen als er iets ongewoons gebeurt in huis.

Installeer slimme verlichting

Het automatiseren van uw verlichting kan een groot deel van uw elektriciteitsrekening omlaag brengen. Koppel ze aan sensoren, dimmers en draadloze bediening en u zult nog meer kunnen besparen. U kunt uw verlichting zo instellen dat het aan en uit gaat, afhankelijk van uw persoonlijke schema of u kunt bewegingssensoren toevoegen, zodat u geen energie verspilt. U kunt zelfs uw smartphone gebruiken om de helderheid, de kleur en de sfeer van uw huis te regelen.

Als uw smartphone niet genoeg is, kunt u een slim apparaat installeren dat u kan waarschuwen wanneer u uw lichten hebt aangelaten. Naast de waarschuwingen kan dit apparaat u ook een schatting geven van hoeveel energie uw huis al heeft verbruikt.

Beveilig uw router

Als je een slim huis bouwt, moet je je niet beperken tot het soort apparaten waarin je investeert; je moet ook de juiste maatregelen nemen om alles in het huis te beveiligen. Uw router is een van de zwakste plekken van uw huis. Net als uw voordeur, moet u deze versterken om indringers buiten te houden.

Begin met het veranderen van je wachtwoord. Zodra u uw router ontvangt, wijzigt u het standaardwachtwoord in iets dat niet gemakkelijk kan worden geraden. Gebruik niet uw geboortejaar of de laatste cijfers van uw telefoonnummer. Maak zoveel mogelijk een lang wachtwoord en zorg ervoor dat je alfanumerieke tekens gebruikt om het nog moeilijker te kraken te maken.

Het is ook een goed idee om uw beveiligingssoftware voortdurend te upgraden om uw apparaten minder kwetsbaar te maken voor nieuwe bedreigingen, zoals spionagetools en virussen. Installeer een malwarebeveiliging om te voorkomen dat verdachte en schadelijke programma’s op uw computer worden uitgevoerd.

Upgrade uw rookdetector

Een gewone rookmelder die geactiveerd wordt, kan verwarring veroorzaken, vooral als u meerdere rookmelders in huis hebt. Als hij niet wordt bewaakt, wordt u nooit gewaarschuwd voor een mogelijke brand – tenzij u vriendelijke buren hebt die op uw huis passen. Voor uw veiligheid en zekerheid kunt u uw rookmelder het beste upgraden naar iets slimmers.

De meeste slimme rookmelders zijn tegenwoordig van industriële kwaliteit en kunnen een lange tijd meegaan. Sommige worden zelfs geleverd met speciale apps om de bewaking een stuk eenvoudiger te maken. Afgezien van de levensduur van de batterij, kunnen ze u ook precies vertellen welk deel van het huis een verhoogde temperatuur heeft. Ze kunnen u zelfs doorverbinden met uw lokale politie en brandweer voor een snelle oplossing.

Deze extra functies kunnen een hoger prijskaartje met zich meebrengen. Maar gezien het feit dat ze uw huisbeveiliging kunnen verbeteren en een snellere reactie op gang kunnen brengen, kunnen ze worden beschouwd als waardevolle investeringen.

Als u een krap budget heeft en investeren in nieuwe apparaten op dit moment niet haalbaar lijkt, is uw volgende beste optie om te investeren in een apparaat dat gewone apparaten kan omtoveren tot slimme apparaten.

Koop een slimme deurbel

Naarmate domotica geavanceerder wordt, zult u merken dat u dingen kunt doen die voorheen onmogelijk leken. Neem bijvoorbeeld het beantwoorden van uw deur, zelfs als u niet fysiek thuis bent.

U kunt de bezorger vertellen waar hij uw pakje moet laten of iemand controleren die al een paar dagen belangstelling toont voor uw voordeur. Inbrekers hebben een voorkeur voor huizen die niet bewoond zijn. Door de deur te kunnen openen en te laten zien dat u kunt zien wat er rond uw huis gebeurt, maakt u uw huis een stuk minder geschikt voor inbraak.

Slimme deurbellen kunnen veel meer dan dat, vooral als ze zijn uitgerust met de juiste functies. Met nachtzichtmogelijkheden, live streaming en een tweewegsgespreksfunctie kunt u indringers en inbrekers detecteren nog voordat ze hun plannen uitvoeren. U kunt zelfs video’s opnemen die als hard bewijs kunnen dienen voor het geval iemand erin slaagt uw eigendom binnen te dringen.

Door uw feed te bewaken, kunt u ook uw kinderen controleren en weten wanneer ze veilig thuiskomen van school. U kunt ook een waarschuwing krijgen wanneer ze het huis zonder uw toestemming verlaten.

Over naar u

Hoe slim is uw huis? Hebt u al uw beveiligingsapparaten geüpgraded en nieuwe apparaten geïnstalleerd die op de markt verkrijgbaar zijn? Heb je je huis “veilig genoeg” gemaakt? Ik zou hier nog eens goed over nadenken en alle bovenstaande punten nog eens nalopen om een stressvrij leven te hebben zonder je zorgen te hoeven maken over de veiligheid van je huis.

 

https://www.securitythuis.nl/