Foto Willem
Image default
Bedrijven

Jezelf voorbereiden op sollicitatiegesprekken

Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, dan zit je al bij een select groepje die de kans krijgt om de baan voor zich te winnen. Het is de kans om jezelf van de beste kant te laten zien en om alvast kennis te maken met de werkgever. Het is dus zaak om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden om te laten zien dat jij de juiste persoon bent voor deze baan. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom helpen wij jou met een aantal tips. Zo zul jij straks helemaal klaar zijn voor jouw sollicitatiegesprek.

Het eerste contact via een online interview tool

Steeds vaker wordt er voor een fysiek sollicitatiegesprek gebruik gemaakt van een online interview tool. Dit is een programma dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Probeer hier dan ook zo duidelijk mogelijk de vragen te beantwoorden, aangezien het programma op basis hiervan een profiel van jou aanmaakt. Op basis van dit profiel kun jij worden uitgenodigd om op een gesprek te gaan. De online interview tool is voor bedrijven dus een handig programma om de competitie alvast uit te dunnen.

Tips voor het sollicitatiegesprek

Ten eerste is het belangrijk om jezelf te verdiepen in het bedrijf waarbij je solliciteert. Bekijk hiervoor hun website, social media kanalen en vraag mensen om je heen of zij nog het een en ander over het bedrijf kunnen vertellen. Ook kun je alvast de vragensteller opzoeken op LinkedIn. Zo kun je alvast een beeld van hem of haar krijgen.

Ook is het handig om de vacature van tevoren nog eens goed te doorlezen. Wat zijn bijvoorbeeld de functie-eisen en wat voor een werknemer zoeken ze? Bereid hier alvast een goed antwoord op die inspeelt op hun wensen. Oefen eventueel van tevoren alvast een gesprek met een vriend of vriendin. Zo kom je erachter op welke manier jij over jezelf gaat vertellen. Doe dit op een duidelijke en leuke manier.

Netjes gekleed en lastige vragen

Voor bedrijven is het vaak belangrijk dat jij er netjes en verzorgd uitziet. Dit laat toch een bepaalde positieve indruk achter. Ook zegt jouw kledingstijl iets over jezelf en hoe serieus je het sollicitatiegesprek neemt. Daarnaast zul je altijd lastigere vragen krijgen waarop je jezelf niet goed op hebt kunnen voorbereiden. Waarom wil je hier werken? Wat maakt jou geschikt voor deze functie? Denk hier niet te lang over na als je geen direct antwoord hebt. Het eerste wat in jou opkomt is vaak het eerlijkste en beste antwoord. Ook zal de vragensteller dan denken dat jij je goed op elke vraag hebt voorbereid.

https://www.testgroup.nl/online-interview-tool-the-bridge-ai/