Foto Willem
Image default
Gezondheid

Last van duizeligheid? Lees hier waardoor!

Veel mensen zijn wel eens duizelig. Dit betekent echter niet slechts één ding. Je kan een licht gevoel hebben in je hoofd, denken dat je flauw gaat vallen of dat je hoofd ontzettend zwaar voelt. Sommige mensen voelen alles zelfs draaien. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor duizeligheid en die ga ik hieronder verder uitleggen.

 

Het evenwichtsorgaan

Je evenwichtsorgaan is een orgaan wat in je binnenoor ligt. Vaak gaan klachten hiervan gepaard met gehoorklachten, omdat dit een anatomische eenheid is het met gehoororgaan. Je evenwichtsorgaan bestaat uit 3 halfcirkelvormige kanalen en twee otolieorganen. Het evenwichtsorgaan is een grote factor voor, de naam zegt het al, je evenwicht. Het helpt je om te kunnen blijven rechtstaan wanneer je stilstaat of dat je stabiel blijft bij hoofdbewegingen. Het kan zijn dat je duizelig wordt dankzij je evenwichtsorgaan wanneer deze een ontsteking heeft. Meestal als je een ontsteking hebt aan je evenwichtsorgaan komt dit door een ontsteking die na een griepperiode of zware verkoudheid verschijnt.

 

De ziekte van Ménière en migraine

Bij deze ziekte en migraine zal je ook last hebben van duizeligheid. Meestal uit dit zich in meerdere aanvallen van duizeligheid. Na zo’n aanval is het gevoel van duizeligheid echter nog niet helemaal weg. Het zal nog even aanhouden als een gevoel dat je uit balans bent en dat je vaker de neiging voelt dat je gaat vallen, vooral bij snelle bewegingen.

 

Andere oorzaken

Het evenwichtsorgaan of de ziekte van Ménière zijn niet de enige mogelijke oorzaken van duizeligheid. Bij een te hoge bloeddruk bijvoorbeeld kunnen ook klachten van duizeligheid ontstaan, net zoals bij een laag bloedsuikergehalte. Ook worden mensen wel eens duizelig wanneer ze angst voelen. In zo’n gevallen is het belangrijk om jezelf te kalmeren en weer rustig te worden. Wanneer je last hebt van depressie kan dit ook je duizeligheid verklaren. Het helpt vaak om hier met een psycholoog over te praten.

Hyperventilatie is nog een andere oorzaak van duizeligheid. Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je geen lucht krijgt je uiteindelijk duizelig wordt. Dat is ook het geval bij hyperventilatie. Als laatste zijn er ook mensen die langdurig last hebben van duizeligheid, maar waarbij de oorzaak niet ligt aan een van de hiervoor genoemde oorzaken, maar juist door allergieën of koolmonoxide in de lucht. Er zijn mensen die last hebben van een dalende bloeddruk wanneer ze overeind komen of staan. Het komt wel eens vaker voor dat je duizelig bent als je te snel overeind komt, vooral bij vrouwen, maar bij orthostatische hypotensie heeft men last van een verlaagde bloeddruk wanneer deze persoon staat. Dit zorgt voor een licht gevoel in het hoofd wanneer je staat of staat voor een langere tijd.