Foto Willem
Image default
Gezondheid

De effecten van stoppen met roken

Wanneer je een sigaret rookt, bereiken de giftige chemicaliën in tabaksrook binnen 10 seconden na het eerste trekje vitale organen, waaronder uw hart en hersenen. Kort daarna beginnen de bloeddruk en polsslag te stijgen.

Maar je lichaam is heel goed in het genezen van zichzelf, dus je zult verbaasd zijn hoe snel je echte gezondheidsvoordelen ziet na het stoppen met roken. Lees hier waarom je zou moeten stoppen met roken.

Hoe snel en hoe goed een lichaam geneest, hangt af van het aantal sigaretten dat je normaal gesproken per dag rookt en hoe lang je al rookt, maar ook van de vraag of je al een aan roken gerelateerde gezondheidsprobleem hebt. Maar er zullen enkele verbeteringen zijn en stoppen met roken op elke leeftijd zal de levensverwachting verhogen.

Bekijk de tijdlijn hieronder om te zien wat er in de loop van de tijd in het lichaam gebeurt als je stopt met roken.

20 minuten tot een week stoppen met roken

Al binnen 20 minuten na het roken van een sigaret dalen de bloeddruk en polsslag. Na ongeveer vier tot zes uur wordt je adem frisser.

Zelfs na een paar uur zonder sigaret daalt het nicotinegehalte in het lichaam snel, wat nicotine ontwenning kan veroorzaken. Rond deze tijd kun je last krijgen van symptomen en gevoelens als prikkelbaarheid en rusteloosheid. Zorg ervoor dat je jezelf eraan herinnert dat het lichaam gezonder is zonder tabak.

Amper zes uur na uw laatste sigaret vertraagt de hartslag tot normaal en wordt de bloeddruk stabieler. Een dag na de laatste sigaret begint het onmiddellijke risico op een hartaanval te dalen.

Sigarettenrook bevat koolmonoxide, dat de hoeveelheid zuurstof in de bloedbaan kan verminderen. Na 24 uur daalt het koolmonoxide niveau in het bloed aanzienlijk, terwijl het zuurstofgehalte stijgt, wat betekent dat de spieren, hart en andere vitale organen gemakkelijker kunnen werken. 

Na zeven dagen zonder roken heb je hogere niveaus van beschermende antioxidanten zoals vitamine C in het bloed. Na een week zonder roken beginnen de zenuwuiteinden die door het roken zijn beschadigd, weer aan te groeien, zodat je kunt merken dat je meer kunt proeven en ruiken.

14 dagen tot 3 maanden

Na twee weken zonder roken zul je gemakkelijker ademhalen en lopen door je verbeterde bloedsomloop en zuurstofgehalte in het bloed.

Na vier weken zijn de meeste ontwenningsverschijnselen en -gevoelens van nicotine verdwenen. Je lichaam zal ook beter worden in het bestrijden van infecties in snijwonden en wonden. Je begint je misschien minder gestrest te voelen dan toen je nog rookte.

Na drie maanden gebeurt er van alles in het lichaam. Het natuurlijke reinigingssysteem van de longen (met kleine haarachtige cellen die trilhaartjes worden genoemd) herstelt zich en wordt beter in het verwijderen van slijm, teer en stof uit de longen. Dit betekent dat het hoesten zou moeten verbeteren en dat je waarschijnlijk minder zult piepen. Om dit proces te bevorderen, kun je proberen wat te bewegen.

Het immuunsysteem begint zich ook te herstellen, waardoor het lichaam beter in staat is infecties te bestrijden. De bloedsomloop zal beter werken en het bloed zal minder dik en kleverig zijn. De bloedstroom naar de voeten en handen zal dus verbeterd zijn.

Een meer zichtbare verandering is het vervagen van de tabaksvlekken op de vingers. Stop met roken.

http://ikstopermee.nl