Foto Willem
Image default
Gezondheid

Kokerzicht is als door een verrekijker heen kijken

Weet je nog van vroeger, dat je deed alsof je door een verrekijker heen keek met twee toiletpapiertjes. Je ziet alleen het middelste scherp en goed en alles daaromheen super wazig en zwart. Precies dat is waar mensen met kokerzicht de hele dag mee moeten leven.

Wat houdt kokerzicht in?

Als je kokerzicht hebt betekent dat dat je bijzonder weinig licht kunt zien. Je oriëntatie gaat hierdoor ook flink naar beneden omdat je nauwelijks nog diepte kunt zien. Een ander woord ervoor is tunnelvisie, dat klinkt bij veel mensen al een stuk bekender in de oren.

Wat zijn de oorzaken?

Natuurlijk wil je dit zoveel mogelijk kunnen voorkomen, het is namelijk niet heel fijn om nauwelijks goed te kunnen zien. Helaas is het iets dat erfelijk is en je dus niet zo makkelijk kunt voorkomen. Je hebt het of je hebt het niet. Wel kun je je jaarlijks laten testen in het ziekenhuis als je van jezelf weet dat je aanleg hebt om last te krijgen van kokerzicht. Toch zijn er ook externe factoren die voor kokerzicht kunnen zorgen zoals hersenproblemen of alcoholconsumptie.

Hoe kun je het behandelen?

Als het niet behandeld wordt dan kan er een flinke achteruitgang ontstaan. Het is lastig zelf te bepalen hoe het behandeld dient te worden. Hiervoor moet je toch echt een bezoekje brengen aan de huisarts of het ziekenhuis. Zij zullen verder kijken wat er allemaal mogelijk is.

 

https://ushersyndroom.nl/kennisportaal/wat-is-ushersyndroom/zicht/