Foto Willem
Image default
Fotografie

Heb je een nieuwe pasfoto nodig? Dit zijn de mogelijkheden

Sommige mensen prefereren het om hun pasfoto nog op exact dezelfde manier als vroeger te laten maken, bij een analoge fotograaf namelijk. Dit is wel duurder, maar je foto is wel professioneel en een fotograaf weet zelf precies wat de eisen voor een pasfoto zijn, dus als je geen zin hebt in gedoe dan is dit de beste optie, zo niet, lees dan verder om te lezen over het maken van een digitale pasfoto.

Stuur je Digitale pasfoto online op

Zelf je pasfoto maken kan in veel gevallen makkelijker zijn, en zeker zo goedkoop, maar er zitten wel eisen aan, die je moet weten als je een digitale pasfoto maakt, hieronder som ik de belangrijkste voor je op. De achtergrond is egaal, en wit, lichtgrijs of lichtblauw.

Het hoofd is recht naar voren gefotografeerd. De schouders staan recht, en de ogen staan horizontaal op een lijn. Het hoofd is niet gekanteld en er mag geen zichtbare ondersteuning zijn (dat wil zeggen, niet op de foto – als een baby een pasfoto moet maken moet de ondersteuner dus buiten de foto om de baby vasthouden).

De belichting is gelijkmatig. Er mag geen reflectie in het gezicht zijn (bijvoorbeeld de weerspiegeling van een lichtbron in de ogen) en er mag geen schaduw zichtbaar zijn in de hele foto – niet in het gezicht en niet in de achtergrond.

Als degene waarvan de foto gemaakt wordt een bril draagt, dan dienen beide ogen duidelijk te zien te zijn op de foto. Het montuur mag het gezicht niet raken en de bril mag geen schaduw in de oogkassen veroorzaken.

Regels omtrent religie en medische klachten

Bij zowel een digitale pasfoto en een analoge pasfoto geldt de regel dat het hoofd onbedekt is, tenzij dat dit anders aangegeven is omdat het niet anders kan vanwege godsdienstige of medische redenen. De oren hoeven niet volledig zichtbaar te zijn, maar de ooraanzet wel, dit zijn de punten waar de oren aan het hoofd groeien. Opnieuw geldt dat dit een uitzondering zijn wanneer godsdienstige of medische redenen zich hiertegen verzetten.