Foto Willem
Image default
Woningen

Vloeronderhoud

De feestdagen staan voor de deur, en terwijl we door het huis rommelen om feestelijke decoraties op te hangen en ons klaar te maken voor vakantiegasten, is het gemakkelijk om een van de belangrijkste aandachtspunten van je huis te vergeten; de vloer. Hoewel uw vakantiedecoratie er spectaculair uit kan zien, kan het verwaarlozen van uw vloeren een grote domper zijn op het algehele uiterlijk van uw huis. Als u weet dat u indruk wilt maken op uw vakantiegasten, kunt u door rekening te houden met de vochtigheidsgraad in uw huis de krappe ruimte tussen uw hardhouten vloeren behouden.

Met de het winterweer is hier in het noordoosten volop van kracht, dat betekent een warm en gezellig maar extreem DROOG klimaat in uw huis. Het enige waar uw hardhouten vloer een hekel aan heeft dan direct water, is drastische schommelingen in de vochtigheid. Onthoud dat hardhout krimpt en krimpt in droge klimaten en opzwelt en uitzet in klimaten met een hoge luchtvochtigheid. Omdat de maand november van dit jaar mild en niet extreem koud was, heeft de recente temperatuurdaling ervoor gezorgd dat iedereen de verwarming in huis hoger zet. Ook al houdt u de temperatuur in uw huis misschien op peil, de vochtigheid terwijl de verwarming aan staat, wordt sneller uit de lucht gehaald. De warmte in uw huis werkt als een ontvochtiger en draagt in deze tijd van het jaar bij aan de normale krimp van uw hardhouten vloeren. Als u een plan heeft om de luchtvochtigheid in uw huis te regelen, kunt u deze normale tussenruimte minimaliseren en ervoor zorgen dat uw vakantiegasten razend en enthousiast zijn over hoe mooi uw hardhouten vloeren zijn.

Probeer de luchtvochtigheid wat hoger te houden

Er zijn veel verschillende manieren om de lucht in uw huis te bevochtigen tijdens deze koudere maanden wanneer de verwarming aan staat. U kunt een luchtbevochtiger voor één kamer gebruiken of een huisbevochtiger installeren die rechtstreeks op uw HVAC-systeem is aangesloten. Deze luchtbevochtigers werken automatisch om ervoor te zorgen dat de lucht in uw huis de ideale relatieve vochtigheid heeft.

Vochtigheid verwijst eenvoudigweg naar de hoeveelheid vocht in de lucht. Om even technisch te zijn, “relatieve vochtigheid” is het percentage waterdamp dat bij een bepaalde temperatuur in de lucht zit. Als de relatieve vochtigheid bijvoorbeeld 30 procent is, houdt de lucht 30 procent van het vocht vast dat het kan bevatten.

Tijdens koudere maanden neemt het vermogen van de lucht om water vast te houden af, en tijdens warmere maanden neemt het toe. Omdat de ideale relatieve vochtigheid voor de binnenkant van uw huis tussen de 30 en 50 procent ligt, is het belangrijk om een vochtigheidsregeleenheid te overwegen, simpelweg omdat dit uw algehele gezondheid en comfort kan beïnvloeden. Als de luchtvochtigheid te hoog is, bestaat het risico dat er schimmels en bacteriën groeien, waardoor verstopte neusholtes ontstaan en ook algeheel ongemak, om nog maar te zwijgen van het risico dat uw hardhouten vloeren uitzetten en kromtrekken. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, loopt u het risico verkouden te worden en de afwerkingen in uw huis te beschadigen, inclusief houten bekleding, uw houten vloeren, betonlook gietvloeren, kasten en zelfs barsten in de naden van uw gipsplaat.

Naast de meesten. belangrijke zorgen voor uw gezondheid en comfort, het niet regelen van de vochtigheidsgraad in uw huis en uw hardhouten vloeren laten doen waar ze van nature het beste in zijn (uitzetten en krimpen), na verloop van tijd, deze ongecontroleerde beweging van niet alleen uw vloeren, maar elk natuurlijk hout van een otter in uw huis, zal leiden tot kromtrekken. Hardhouten vloeren zijn een geweldige investering, dus het onderhoud ervan is belangrijk.

 

https://vloerenbaas.nl