Foto Willem
Image default
Alarmsysteem

Buurtpreventie mist zijn doel

Vergroten van het gevoel van veiligheid in een wijk, verbeteren van de sociale cohesie en terugdringen van criminaliteit en overlast. Dit zijn de voornaamste doelen van het fenomeen WhatsApp buurtpreventie. Door verzamelde informatie van zogeheten buurtpreventisten kan de politie verdachten sneller oppakken of het onderzoek verder op gang brengen. Althans dat is de theorie, in de praktijk loopt de WhatsApp buurtpreventie heel anders.

De praktijk

In de praktijk kan iedere buurtbewoner deelnemen aan de WhatsApp buurtpreventie. Dit is op papier geen kwalijke zaak, maar het zorgt wel voor dat een buurtbewoner zich bijna sociaal verplicht gaat voelen om deel te nemen. Jij wilt immers toch ook dat je buurt veilig is? Toch blijkt dat de meeste buurtpreventisten niet enkel deelnemen voor personenalarmering, maar ook om te klagen over ieder klein overlast dat zij hebben. Dit kan andere deelnemers vervolgens weer in het verkeerde keelgat schieten. Een discussie via de buurtpreventie App en hele hoop spamberichten tot gevolg. De vooropgezette doelen schiet je hiermee finaal voorbij.

De oplossing

Wil je terug naar de kern van buurtpreventie: personenalarmering? Dan moet je volgens ons een stap terug zetten en het doel van sociale cohesie verminderen. Niet iedereen is geschikt voor om te gaan met een communicatiemiddel als WhatsApp. Om spam en frustratie bij anderen te voorkomen, zul je moeten kiezen wie toegang heeft tot de buurtpreventie app. Waarbij een training als écht buurtpreventist noodzakelijk is. Alleen dan zul je ervoor zorgen dat buurtpreventie zijn doel zal raken.

https://comfocare.nl/personenalarmering