Foto Willem
Image default
Woning en Tuin

Waarom een ondervloer leggen?

Je vraagt je misschien af waarom je een ondervloer zou moeten leggen. Bijvoorbeeld omdat je net een nieuw huis betrekt of omdat je een nieuwe vloer in je huis wil. Een ondervloer is soms zelfs verplicht, bijvoorbeeld wanneer je in een appartement woont op een hoger gelegen verdieping.

Maar waarom zou je een ondervloer leggen? Je doet dat niet alleen omdat het vereist wordt, maar ook omdat het voor jou als bewoner een hoop voordelen oplevert. Ongeacht wat voor vloer je wil leggen.

Geluidsisolatie en egaliseren

Een ondervloer doet namelijk meerdere dingen. Wanneer je in een appartement verplicht bent om een ondervloer te leggen, heeft dit vaak te maken met geluid. Een ondervloer is namelijk een geluidsisolerend materiaal. Zo hebben jouw onderburen minder last van het geluid dat bij jou van boven vandaan komt, bijvoorbeeld wanneer je met schoenen aan door je huis loopt.

Ondervloeren kunnen meer of minder isolerend zijn als het op geluid aan komt. Maar een ondervloer egaliseert ook. Zo loop je dus prettiger op je eigen vloer, omdat er minder oneffenheden in de vloer zitten met een ondervloer.

Meer isolatie

Daarnaast hebben ondervloeren ook een isolerende waarde voor vocht. Dat is weer prettig als je op de begane grond woont. Dan kan een ondervloer het voorkomen dat vocht vanuit de grond je vloer in trekt. Dat vocht kan namelijk verschillende soorten vloeren beschadigen, en met een ondervloer voorkom je dat dus.

Bovendien kan er veel kou van de grond door de vloer trekken. Een ondervloer zorgt er ook voor dat dit beperkt wordt. Voor het voorkomen dat vocht je vloer in trekt, heb je folie nodig in de ondervloer.

https://www.ondervloershop.com