Foto Willem
Image default
Sport

Krachttraining voor beginners

Krachttraining is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Honderdduizenden mensen hebben een abonnement op een fitnessschool, trainen met een personal trainer of trainen thuis. Wil jij beginnen met krachttraining, maar weet je nog niet helemaal hoe je dit het beste kunt aanpakken? In deze blog geven we je tips die mensen graag hadden willen weten vóórdat ze begonnen aan krachttraining. Door deze tips heb je een goede basis om te starten met krachttraining.

Bepaal je doelstelling

Voordat je gaat beginnen met krachttraining is het handig om jezelf af te vragen waarom je eigenlijk krachttraining wilt gaan doen. Het bepalen van persoonlijke trainingsdoelen is belangrijk omdat deze de basis vormen voor jouw fitness journey. Wil je spiermassa opbouwen, sterker worden of juist afvallen met krachttraining? Maak daarnaast je trainingsdoel ook meetbaar, op deze manier kun je je progressie beter bijhouden.

Zorg voor een krachttraining schema

In het begin kan het lastig zijn om een schema op te stellen die aansluit bij jouw persoonlijke trainingsdoelen. Daarnaast weet je misschien niet eens welke oefeningen je allemaal kunt doen in een sportschool. Dan kan online coaching voor fitness een goede ondersteuning bieden bij het opstellen van een effectief krachttraining schema dat aansluit bij jouw doelen. Naast het op maat samenstellen van een schema kan een personal trainer je ook helpen de consistentie te behouden, je techniek te verbeteren en jezelf uit te (blijven) dagen.

Train meerdere keren per week

Om je trainingsdoelen te behalen is het belangrijk om regelmatig te trainen. Met 1x per week ga je er helaas niet komen. Je spieren moeten namelijk meerdere keren geprikkeld worden om beter te kunnen worden. Als je traint ontstaan er namelijk hele kleine scheurtjes in de spieren. Deze moeten zich vervolgens herstellen waardoor er spiergroei ontstaat. Door regelmatig te trainen zorg je er dus voor dat je spieren steeds een beetje sterker worden waardoor je steeds hoger in gewicht kan. Daarnaast zorg je door meerdere trainingssessies in de week ook voor een routine, waardoor het makkelijker wordt om te (blijven) gaan.

Train alle spiergroepen

Het is een veelvoorkomend misverstand dat vetverlies en spieropbouw plaatselijk kunnen worden gestimuleerd. Helaas werkt het lichaam niet op die manier. Hoewel je misschien een specifiek deel van je lichaam wilt trainen, is het belangrijk om alle spiergroepen te trainen. Dit voorkomt disbalans in je lichaam. Wanneer bepaalde spiergroepen niet voldoende worden getraind, moeten andere spieren dit overcompenseren tijdens bepaalde oefeningen. Dit kan leiden tot overbelasting van deze spieren en uiteindelijk meer blessures.

Leer de juiste techniek

Een van de belangrijkste tips voor wie begint met krachttraining is om vanaf het allereerste moment de oefeningen correct uit te voeren. Dit vermindert het risico op blessures en is beter voor je fitness journey. De focus moet écht liggen op de techniek en niet op de hoeveelheid gewicht. Iedere oefening moet goed en gecontroleerd worden uitgevoerd. Het kan helpen om de oefening voor een spiegel uit te voeren en naar de beweging te kijken, of om iemand te vragen die meekijkt en feedback geeft op de oefening. In veel sportscholen werken ook coaches die je kunnen begeleiden bij het correct uitvoeren van de oefeningen.

Beginnen met krachttraining kan een uitdaging zijn. Maar geen zorgen met deze tips heb je het sneller onder de knie dan je denkt. Heel veel succes met het starten van je fitness journey!

 

 

 

https://kossonutrition.nl/coaching-by-kosso/