Foto Willem
Image default
Huishoudelijk

Zo hou jij de warmte buiten

De warmte in de zomer is iets waar men ieder jaar weer naar uit kijkt. Heerlijk in de zon liggen genieten en tussendoor even afkoelen in het zwembad of de zee. Het is dan ook fijn dat als je na een warme zomerdag thuis komt en het lekker koel is. Een airco, verkoeler of ventilator kost veel energie, dit is iets wat je dan ook wilt vermijden als je rekening houdt met het milieu. In deze blog lees dan je dan ook een aantal tips om je woning te koelen op een milieuvriendelijke manier.

 

De hitte uit huis housen

Een van de meest effectieve manieren om je huis te koelen is er een waar je niet meteen aan zou denken. Het is namelijk het isoleren van je woning. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte in de zomer buiten blijft maar in de winter juist binnenhoudt.

Ook een dak kan invloed hebben op de temperatuur in huis. Zo weerkaatst een wit dak het zonlicht waardoor het koeler zal aanvoelen dan een donker dak.

Om de verwarmende zonnestralen te verminderen zou je zonneschermen kunnen plaatsen, schaduw creëert namelijk verkoeling. Ook het plaatsen van een boom is een voorbeeld van het creëren van schaduw. Het voordeel is dat als het winter is en er geen bladeren meer aan de boom zitten de zon alsnog op de woning kan schijnen.

 

Een adiabatische koeling

Wil je je woning koelen zonder een airco te kopen die veel stroom kost? Een van de meest milieuvriendelijke koelers is een adiabatische koeler. Zo een adiabatische koeler wordt ook wel een verdampingskoeler genoemd. Warme lucht wordt door een ventilator aangezogen. Deze lucht wordt verdampt en geadsorbeerd de warme lucht. De warme lucht wordt omgezet in koele lucht en wordt aan beide kanten uit de luchtkoeler geblazen. Het is dus de meest effectieve maar ook milieuvriendelijkste luchtkoeler die er bestaat.

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/5-tips-om-je-woning-koel-te-houden/