Foto Willem
Image default
Oog Laseren

Welke ooglaserbehandelingen zijn er?

Soorten ooglaserbehandelingen

Wil je van je bril of je lenzen af, dan is je ooglaseren een goede optie. Vaak moet je nog wel een drempel over. Als je weet wat je kan verwachten van ooglaserbehandelingen en de verschillende mogelijkheden die er zijn, zal je angst een stuk minder zijn. Zo kan je goed geïnformeerd de keuze voor ogen laseren maken. De kosten ogen laseren beginnen vanaf € 850 per oog.

Tijdens een ooglaserbehandeling wordt de vorm van je hoornvlies aangepast. Hierbij wordt het eerste laagje van je hoornvlies, het epitheel, tijdelijk verwijderd. Daarna corrigeert de oogarts de bolling van je oog met behulp van een laser. Zo valt het licht op de juiste manier op je netvlies en kan je weer scherper zien.

Verschillende mogelijkheden

Tijdens een vooronderzoek krijg je uitgebreid informatie over de mogelijkheden van een ooglaserbehandeling en wordt gekeken wat voor jou de beste optie is. Twee veelgebruikte technieken voor het verwijderen van het epitheel zijn de PRK behandeling en de IntraLASIK behandeling. Daarnaast is er nog een vrij nieuwe derde techniek. Bij deze SMILE ooglaserbehandeling wordt met een laser een dun schijfje gemaakt in de middelste laag van je hoornvlies. Via een kleine opening trekt de oogarts dit schijfje uit je oog. Zo wordt de vorm van je hoornvlies gecorrigeerd en daarmee ook je oogsterkte.

PRK behandeling

Bij de PRK behandeling verwijdert de oogarts je epitheel met een laser, dat wordt de TransPRK behandeling genoemd. Dit kan ook handmatig met alcohol volgens de Lasek behandeling. Bij deze techniek wordt geen flapje gemaakt in het hoornvlies. Na het verwijderen van de toplaag wordt de vorm van het hoornvlies met een laser gecorrigeerd. Deze techniek is ook geschikt als je last hebt van droge ogen of een dun hoornvlies.

IntraLASIK behandeling

Bij de tweede techniek, IntraLASIK, wordt wel een flapje gemaakt in het epitheel. Na het laseren slaat de oogarts het flapje weer terug op het oog. Hierdoor genees je snel en is ook het risico op complicaties beperkt. Daarnaast ervaar je bij gebruik van deze methode vrijwel geen pijn.