Vliegen met een drone

Drones zijn tegenwoordig helemaal hip. Maar wat zijn drones eigenlijk? Drones zijn onbemande luchtvaartuigen, er zit dus geen bestuurder in de drone zelf. Net als bijvoorbeeld modelbouwvliegtuigjes worden drones op afstand bestuurd. De bestuurder van de drone kan op enkele meters afstand staan, maar het is ook mogelijk om een drone vanaf honderden kilometers afstand te besturen! De naam ‘drone’ is een tem uit het leger, waarin drones een vooraf bepaald en geprogrammeerd traject afleggen. Er zijn nog vele andere namen voor drones, zoals quadcopter, multicopter of quadrocopter. Dit zijn allemaal helikopters met vier propellers.

Wanneer je een drone kopen wil, ben je in Nederland gebonden aan enkele regels. Wanneer je hobbymatig gebruik maakt van een drone, zijn dit de aspecten waar je rekening mee dient te dienen. Je mag je drone alleen in daglicht gebruiken en moet daarbij ook minimaal een afstand van 3 kilometer bewaren tot militaire luchthavens. Je mag maximaal 300 hoog vliegen met je parrot drone kopen en ben daarbij ook verplicht om je drone goed in het zicht te houden. Jij mag dus niet je drone honderden kilometers bij je uit de buurt laten vliegen, zoals dat bijvoorbeeld wel in het leger gebeurd. Ook mag je je drone maar maximaal 300 meter hoog laten komen, zodat je het andere luchtverkeer niet kunt verstoren. Verder mag je ook niet je drone laten vliegen door dichtbebouwde gebieden, boven (spoor en/of water)wegen, boven havens en andere bouwwerken laten vliegen.

Het is dus vooral erg belangrijk dat je met je drone niet het andere luchtverkeer verstoort en ook de privacy van mensen in ogenschouw neemt en respecteert. In Nederland draagt de Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems (ook wel DARPAS) zorg voor het naleven van deze regels. Je moet dan ook een Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) aanvragen voordat je met je drone aan de gang kunt.

http://www.dronekopen.nl