Foto Willem
Image default
Zorg

Is een collectieve zorgverzekering de moeite waard?

In Nederland is iedereen boven de 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Veel mensen vinden dit vervelend, maar deze verplichting is best logisch. In de eerste plaats zijn de zorgkosten bijzonder prijzig. Zo kunnen we als land alle zorgkosten dekken. Op die manier blijft de zorg voor iedereen betaalbaar en dat is een belangrijk uitgangspunt voor een samenleving. Daarnaast heeft u er zelf ook profijt van. Stelt u zich voor dat een zorgverzekering niet verplicht was. Misschien wilt u dan geen zorgverzekering afsluiten, want u acht de kans dat u ziek wordt bijzonder klein. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan heeft u een groot probleem. De zorgkosten zijn dan vrijwel onbetaalbaar en daardoor kunt u flink in de financiële problemen komen.

In Nederland is een zorgverzekering weliswaar verplicht, maar u kunt wel kiezen waar u de verzekering afsluit. Daarnaast is alleen de basisverzekering verplicht en een aanvullende verzekering niet. Ook heeft u de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. U sluit dan gezamenlijk met een groep mensen een verzekering af en dan kunt u profiteren van verschillende voordelen. Denk daarbij aan korting op uw maandelijkse premie.

Niet altijd verstandig

U kunt weliswaar korting krijgen bij een collectieve zorgverzekering, maar het is niet altijd voordelig om er één af te sluiten. Het punt is namelijk dat u verplicht bent om zich voor dezelfde zaken te verzekeren als de andere mensen in de groep. Misschien moet u verplicht een tandartsverzekering afsluiten, terwijl u eigenlijk nooit problemen met uw tanden heeft. Dit kan ook gelden voor specifieke behandelingen bij een fysiotherapeut. Kijk dus goed of een collectieve zorgverzekering voor u wel voordelig is.

 

Maximale korting

In de wet is vastgesteld dat zorgverzekeraars slechts een maximaal bedrag aan korting mogen geven op de basisverzekering. In de toekomst mag er waarschijnlijk helemaal geen korting meer op de basisverzekering worden gegeven. Er mag dan alleen nog korting op de aanvullende verzekeringen worden gegeven. Daar zijn overigens geen specifieke wetten voor.

 

Verzekeraars vergelijken

We raden u aan om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kunt u gemakkelijk doen via verschillende vergelijkingswebsites. Deze zijn tegenwoordig zeer geavanceerd. U kunt namelijk uw persoonlijke gegevens invoeren, zodat u specifiek kunt zoeken. Ook heeft u de mogelijkheid om verschillende collectieve verzekeringen met elkaar te vergelijken.

 

Conclusie

We zijn in deze tekst dieper ingegaan op een collectieve zorgverzekering. We hebben verschillende aspecten besproken en hopelijk heeft u nu voldoende informatie om een gegronde keuze te maken. We wensen u in ieder geval veel succes.