Foto Willem
Image default
Industrie

Handige apparaten die je niet meer kunt missen

Sensoren zijn apparaten, ze kunnen zowel mechanisch uitgevoerd zijn of elektronisch. Er bestaan allerlei diverse soorten sensoren. Het is een apparaat dat een bepaalde prikkel kan omzetten in een signaal. Zo bestaan er bijvoorbeeld voorgeprogrammeerde sensoren, maar ook sensoren die virtuele sensoren genoemd worden. De virtuele sensoren merken dus bijvoorbeeld een beweging op, dit is de prikkel, en zetten deze beweging om in een bepaalde vorm van energie, bijvoorbeeld licht. De bepaalde vorm van energie is dan het signaal waar ik het net over had. Een sensor kan dus ingezet worden voor allerlei verschillende doeleinden en brengt verschillende mogelijkheden met zich mee.  

Wat is een sensor? 

Het precieze proces van hoe een sensor een bepaalde prikkel kan omzetten in een signaal is erg ingewikkeld, zal te lastig zijn om dat nu in deze tekst volledig uit te leggen. Als je hier wel nieuwsgierig naar bent, kun je dit natuurlijk altijd opzoeken op het internet of bepaalde boeken over lezen. Een sensor is een apparaat wat dus voor veel verschillende dingen gebruikt kan worden, zo kun je sensoren tegenkomen in je auto, in je huis, maar ook in gebouwen en op straat. De sensoren zijn vrijwel niet meer te missen in de wereld van nu.  

Wat is een transducer? 

Naast dat er sensoren bestaan, bestaan er natuurlijk nog veel meer soorten apparaten die verschillende doeleinden hebben. Heb je bijvoorbeeld ooit al eens gehoord van transducers? Een transducer is net zoals een sensor eigenlijk niet meer te missen in de wereld van nu. Een transducer is dan ook een elektrisch apparaat dat je veel zult tegenkomen in combinatie met een sensor. Een transducer is een apparaat dat een bepaalde vorm van energie, kan omzetten in een andere vorm van energie. Ook dit proces van het omzetten van energie is erg ingewikkeld en niet makkelijk uit te leggen.  

Technologische ontwikkelingen 

Kortom zowel een sensor als een transducer zijn apparaten die ingewikkeld in elkaar zitten, maar eigenlijk niet meer te missen zijn in de samenleving van nu. De wereld is in de loop van de jaren namelijk flink veranderd. Er kwamen steeds meer elektronische apparaten en technologische ontwikkelingen. De sensoren en transducer zijn dus ook een klein stukje van deze voortgang in de technologie. Het is eigenlijk best een gek idee, dat zulke apparaten niet meer te missen zijn in de wereld. Het kan dus zeker interessant zijn om meer te lezen over de sensoren en transducers en de mogelijkheden met deze apparaten.  

https://www.enmo.eu/transducers/