Foto Willem
Image default
Arts / Photography

Acne littekens

Acne is een huidziekte die bij meer dan 90% van de pubers voorkomt. Het is een huidziekte die ontstaat door een overschot aan Sibum. Het overschot wordt voornamelijk gecreëerd door de hormonale veranderingen in het lichaam. Meestal verdwijnt acne weer naar de puberteit, maar 10% van de mensen heeft zelfs na hun puberteit nog last van acne. Omdat voor vele jongeren acne voor ernstige ontstekingen kan zorgen, kan acne de huid lelijk doen ontsieren. Als de acne niet goed behandeld wordt, laat het acne littekens achter. De littekens zijn voornamelijk te zien in het gezicht, maar ook op de rug en borst van vele pubers. Z’n 40 tot 60 procent heeft te maken met acnelittekens, maar 1 op 3 zoekt hier een behandeling voor. Veel mensen schamen zich ervoor en hebben zelf psychosociale problemen.

Een acne littekens ontstaat op de volgende manier:

  • Vanwege de hormonale schommelingen in de puberteit neemt de talgproductie toe.
  • Doordat de talgproductie toeneemt worden klieren verdikt waardoor er een talgafvoer verstopping kan ontstaan.
  • Bij een ontstopping van de talgklieren kan er een infectie optreden
  • Als de infectie door treed tot aan de lederhuid zit er een puistje.

Uit veel studies blijkt dat een erge vorm van acne er later voor zorgt dat de kans op littekenvorming groter is. De ophoping van talgklier zorgt voor beschadiging in het bindweefsel zoals collageen en elastine. Bij acne gaat dit bindweefsel kapot. Het weefsel wordt daarna vervangen door littekenweefsel. Het is daarom belangrijk om de ontstekingen te voorkomen. Bij het voorkomen is er namelijk minder tot geen kans op het ontstaan van littekenvorming.

In acne littekens zit ook verschil. Per soort acne kunnen de littekens ook variëren.  Als je lichte vorm van acne gehad hebt kan je de littekens bestrijden met littekenzalf of littekencreme. Heb je diepere littekens? Neem dan contact met een dermatoloog. 

 

 

https://medimast.nl/